Arhiv Značk: terapija

nasveti v psihoterapiji

Nasveti v psihoterapiji

V psihoterapiji se slej ko prej zgodi, da pacient izrazi željo po psihoterapevtovem nasvetu. Nasveti se lahko pričakujejo v zvezi s pomembnimi življenjski odločitvami (npr. partnerski odnosi, službeno področje…) ali pa z bolj nedolžnimi odločitvami, ki pa pacientu vseeno povzročajo določeno stisko. Pacienti namreč dostikrat menijo, da lahko upravičeno pričakujejo psihoterapevtov nasvet, saj je psihoterapevt vendarle strokovnjak za področje čustvovanja in medčloveških odnosov. Medtem ko zdravniki zdravijo telesne bolezni in je njihova dolžnost, da dajo pacientom precej nasvetov (npr. glede zdrave prehrane, gibanja, jemanja zdravil…), pa je v psihoterapiji drugače.

Ob tem lahko pomislimo na kitajski pregovor, ki pravi: »Daj človeku ribo, nahranil ga boš za en dan. Nauči ga loviti ribe, prehranil ga boš za vse življenje.« Za trenutno razrešitev pacientove stiske ob odločanju je psihoterapevtov nasvet morda res dobrodošel, na dolgi rok pa pacientu odvzame možnost, da sam pride do svojih odgovorov. Psihoterapija pa se trudi prva to – da pride pacient do svojih odgovorov in poišče svojo pot, ki je lahko povsem drugačna od tiste, ki bi jo izbral psihoterapevt. Tako postaja pacient neodvisen in prevzema odgovornost za svoje odločitve.

Seveda pa se v določenih situacijah vseeno pričakuje, da psihoterapevt pacientu svetuje ali celo od njega kaj zahteva. Ko nekdo ogroža življenje ali zdravje sebe ali svojih bližnjih, je psihoterapevt dolžan posredovati. Prav tako se od psihoterapevta pričakuje, da predlaga pacientu obisk pri psihiatru, kadar se npr. sooča s težko depresijo in bi mu pomagali antidepresivi. Če vaz zanima psihoterapija v Ljubljani, lahko poiščete psihoterapevta tudi preko spleta prek iskalnih pojmov psihoterapija, psihoterapevt Ljubljana, ali kaj podobnega.