Arhiv Značk: tradicija

Irska, otok s prijetno klimo

Irska je otok s prijetno klimo .

Otok Irska ima v smislu podnebnih značilnosti dva obraza. Zahodni del otoka
Irska je bolj izpostavljen Atlantiku, zato so zanj značilni bolj izraziti vremenski pojavi kot je dež. Vzhodni del otoka Irska je bistveno manj deževen, zato ne preseneča lega prestolnice. Ircem prestavlja središče že od srednjega veka dalje. Prestolnico so sicer bistveno prej naseljevali Vikingi. Ustje reke jim je očitno nudilo več kot odlične pogoje bivanja, ko so se mogli po dolgi plovbi s trebuhom za kruhom, odpočiti od napornega potovanja iz severnih dežel. Irska je zelo zanimiva v vseh letnih časih. Dogajanje je vedno pestro, pa naj se gre za naravne, kulturne znamenitosti ali razne dogodke. Mnoge Irska navdušuje predvsem zaradi gostoljubja domačinov. Predvsem na podeželju Irska kaže svoj tradicionalno prijazen obraz. Mnogi, ki so otok obiskali, si ga bodo za vedno zapomnili prav po gostoljubnosti. Gostoljubnost in tradicionalnost je manj prisotna v vsakdanjiku prestolnice. Ta ima mestni utrip, značilen za mnoge evropske prestolnice. Med njimi velja za izredno prijazno, zato ne preseneča podatek, da se iz leta v leto število prebivalcev veča. In sicer najbolj očitno med vsemi evropskimi prestolnicami. Irska dežela je tako lepa na podeželju, kot v urbanih središčih. Za prestolnico kljub temu veljajo nekatere posebnosti, ki jih v drugih evropskih prestolnicah nismo vajeni. Višina zgradb je bistveno nižja, kot smo vajeni v evropskih prestolnicah, vključno z slovensko prestolnico. Število nadstropji zgradb v mestu šteje nekaj nadstropji, zato obiskovalci v Dublinu zaman iščejo v nebo segajoče nebotičnika. Način gradnje je posledica tradicionalnega sloga, ki sega v gregorijansko obdobje. Zanj so bile značilne nizke stavbe in široke ulice. Izjema, ki potrjuje pravilo je velika pivovarna, ki je s svojim imenom znana po sem širnem svetu.

Irska je zelena in gostoljubna evropska dežela, ki šteje z nekaj več kot štiri milijone prebivalcev.

Več si preberite tukaj.

Sandali, sodobna obutev s tradicijo

Sandali so sodobna obutev s tradicijo.

Tradicija, ki jo sandali imajo je dolga, sega več kot tisočletje pred začetkom našega štetja. Sandali so se v vsakdanjiku uporabljali pri mnogih starodavnih ljudstvih. Znani so bili v Mezopotamiji, starem Egiptu, stri Grčiji, nosili so jih tudi staroselci ameriške celine. Preprosta izdelava, preprosta izvedba, dostopnost, praktičnost, uporabnost in mnoge druge lastnosti so se ohranile vse do današnjih dni, zato veljajo sandali za več kot modro iznajdbo. V bistvu so sandali prav zaradi preproste izvedbe tako uporabni in genialni. Sandali so preprosto povedano podplat, ki je povezan s stopalom. Podplat se drži stopala preko jermenov, ter drugih večjih ali manjših kosov naravnih ali umetnih materialov. Sandali so danes od preprostih izvedb napredovali v nekatere napredne vrste. Takšen vrste so posebni podplati, ki omogočajo gibanje tudi na zahtevnejših terenih in s posebno zahtevnimi zahtevami uporabnika. Ob tem se združita dve zelo koristni lastnosti. Oprijem z podlago je odličen, hkrati pa sandali sami po sebi omogočajo odlično
dihanje stopala. Na ta način je hoja lažja in prijetnejša. Kako stopala dihajo se najlažje občuti, ko se iz utesnjenega in oprijetega obuvala, preobujemo v sandale. Občutek je več kot prijeten, zato je temu primerna tudi priljubljenost in uporabnost sandal velika. Mnogi so pri zahtevah sicer manj zahtevni glede tehničnih lastnosti, imajo pa druge zahteve. Na eni strani imamo preprostost in cenovna dostopnost, na drugi strani so zahteve podvržene modi, ujemanju z ostalimi deli oblačil in modnih dodatkov. Sandali so zahtevam primerno narejeni v različnih izvedbah, z različnimi materiali ter imajo zelo različne lastnosti. Materiali so lahko naravni ali umetni, izvedbe, ki jih ljudje cenijo se v grobem delijo na bolj ali manj odprte tipe sandal. Poleg tega je pomembna lastnost vrsta podplata, ki v osnovi nudi boj ali manj čvrst občutek podlage.

Sandali so lahka, udobna in prijetna obutev, primerna za različne priložnosti in namene.