Arhiv Značk: Vakuumski porod

Kako poteka vakuumski porod?

Kdaj je potreben vakuumski porod?

Vakuumski porod pride v poštev pri šibkejših popadkih, ko se predvideva, da bi porod po naravni poti trajal predolgo in tako ogrozil otrokovo življenje zaradi pomanjkanja kisika. Porodničarji se odločajo za vakuumski porod tudi v primeru, ko je plod nadpovprečno velik, medenični izhod podpovprečno ozek ali pa je rotacija glavice obratna. Uporablja se tudi pri različnih kardiovaskularnih boleznih.

Postopek

Vakuumski porod se izvaja s pomočjo vakuumskega ekstraktorja, ki se namesti na otrokovo glavo, pri čemer se ustvari podtlak. Ob prilagajanju naravnim popadkom se počasi izvleče plod, pri čemer je potrebna posebna previdnost. Prav tako je nujno, da je materin mehur pred postopkom izpraznjen.

Morebitna tveganja

Čeprav mnogo žensk občuti strah pred vakuumskim porodom, pa je ta relativno varen in manj tvegan kot carski rez. Manjše odrgnine pri dojenčku so normalna posledica postopka in se zacelijo v kratkem času. Izkušen ginekolog bo poskrbel za pravilno izvedbo postopka in preprečil morebitne težje poškodbe, tako pri otroku kot pri materi (poškodbe porodnega kanala, ki se lahko pojavijo predvsem zaradi preveč sunkovitega vlečenja ali nepravilno nameščene naprave). Vakuumski porod je sicer načeloma precej rutinski postopek, ki se v različnih oblikah pojavlja že vse od leta 1705. V povprečju je nujen pri približno 4 odstotkih porodov. Strah je torej skorajda povsem odveč, še posebej če upoštevate dejstvo, da »klasičnega poroda« praktično ni – vsak porod je namreč specifičen, ne glede na to, ali je vakuumski ali ne. Prvi otrokov jok bo preglasil vse bolečine in strahove. Pogumno!