Arhiv Značk: vegetarijanska kozmetika

Vegetarijanska kozmetika – kako jo izbrati?

Ste se odločili za vegetarijanski način prehranjevanja prav zaradi sočutja do živali? Potem je prav, da se obrnete okrog sebe in premislite, kje vse je vaše življenje še odvisno od živali. Morda ste pomislili, da ne boste več kupovali usnjenih čevljev. Kako pa je s kozmetiko? Dandanes ste brez skrbi vedno urejeni, saj je ponudba vegetarijanske kozmetike vedno večja.

Nekaj pasti pri iskanju vegetarijanske kozmetike

Ko si ogledujete pestro ponudbo različnih tub, lončkov in stekleničk, vas lahko kaj hitro začne boleti glava. Žal se tudi ne morete povsem zanesti na napise na embalaži, saj so lahko precej zavajajoči. Če na njej piše »ni testirano na živalih« (oz. »cruelty free«), to pomeni zgolj to, ne pa, da ne vsebuje določenih živalskih sestavin. »Brez živalskih sestavin« (oz. »no animal ingredients«) pa prav tako pomeni le to, ne zagotavlja pa, da izdelek ali sestavine niso bili testirani na živalih.

Vegetarijanska kozmetika

Nekaj sestavin, ki vsekakor niso veganske

Vegetarijanska kozmetika ne sme vsebovati sestavin živalskega izvora. Med pogostimi tovrstnimi sestavinami je karmin (carmine), rdeče barvilo iz zdrobljenih hroščev, ki se pogosto nahaja v šminkah. Lanolin je ovčja maščoba, z oznako lard ali tallow je označena živalska maščoba, laktoza ali sirotka pa sta mlečna produkta. Sem spadajo tudi čebelji izdelki – vosek, svetni prah, propolis in med (beeswax, pollen, propolis, honey). Ne pozabite tudi na derivative iz svile (silk).

Angleške ustreznice so zapisane zato, ker so sestavine na izdelkih običajno napisane le v angleščini. Ko boste izbirali vegetarijansko kozmetiko si torej le vzemite čas, obrnite embalažo na glavo in preberite drobno zapisane sestavine.