Arhiv Značk: zavod za zaposlovanje

iskanje dela v mariboru

Zavod za zaposlovanje, raziskava možnosti

Zavod za zaposlovanje omogoča, da je opravljena raziskava trga .

Kandidatom priložnost zaposlitve omogoča raziskavo možnosti. Ustreznost kandidata je odvisna od zahtev, katere sporoča priložnost zaposlitve. V sodobnem času je za priložnost zaposlitve vedno več zanimanja. Ljudje imamo možnost poiskati priložnost zaposlitve tako v času, ko nimamo zaposlitve, kot tudi v času, ko imamo zaposlitev. V času, ko nimamo zaposlitve nam priložnost zaposlitve nudi možnost raziskave zaposlitvenih možnosti. Obisk v času, ko zaposlitev imamo, pa nam daje vpogled v trenutno stanje na trgu dela. Splet lahko danes nadomešča klasične institucije, kot je Zavod za zaposlovanje. Veliko ljudi namreč Zavod za zaposlovanje obiskuje predvsem z namenom pridobivanja informacij. Klasičen način je časovno zamuden, povezan pa je tudi z stroški. Zato je dobrodošlo zavedanje, da ima Zavod za zaposlovanje alternative v sodobni obliki komunikacije. Tako lahko na enostaven in dostopen način pridobimo vse, kar bi sicer v času, ko bi obiskali Zavod za zaposlovanje. Vsekakor pa Zavod za zaposlovanje ostaja osrednja institucija na trgu dela. zavedati se velja, da v sodobnem času obstaja tudi možnost pridobivanja informacij na sodoben način. Iskanje zaposlitve na sodoben način je enostavno. Potrebno je zgolj osnovno znanje uporabe spleta ter seveda prost dostop do komunikacijskega sredstva. Iskanje je mogoče preko raznih kriterijev. Tako si nekateri poiščejo prosto delovno mesto preko aktivnosti, ki so jih že opravljali ali pa preko aktivnosti, katere nameravajo opravljati. Možno je tudi iskanje po kriterijev lokacije delovnega mesta. Pri tem se lahko odločamo za možnost iskanja v bližini doma. Lahko pa si možnosti povečamo tako, da poiščemo zaposlitev, ki je bolj oddaljena od doma. Možnosti so večje, seveda pa je potrebno računati s prevozom na delovno mesto ter prevozom po končanem delu od kraja zaposlitve do doma.

Zavod za zaposlovanje nam nudi dober vpogled v trenutno stanje na trgu dela ter raznih priložnosti.

Zavod za zaposlovanje in denarno nadomestilo

Zavod za zaposlovanje je pristojen organ, ki ureja denarna nadomestila za primer brezposelnosti. Če ste se znašli v situaciji, ko ste izgubili službo, potem morate svojo pravico urediti na tem naslovu. Vendar pa morate vedeti nekatere ključne podrobnosti, ki jih boste zvedeli v nadaljevanju, da bi se pri tem ne ušteli in ostali prikrajšani.

 

Zavod za zaposlovanje vam bo odobril denarno nadomestilo le, če ste bili zavarovani za primer brezposelnosti vsaj 9 mesecev v zadnjih 2 mesecih. Tiste osebe, ki so mlajše od 30 let, so upravičene že če so bile zavarovane 6 mesecev. Seveda je nujen pogoj to, da so bili prispevki plačani, drugače oseba ni upravičena do denarnega nadomestila. Vedeti morate, da vam bo Zavod za zaposlovanje odobril denarno nadomestilo za primer brezposelnosti samo v primeru, da službe niste izgubili po vaši lastni krivdi. V primeru, da ste bili krivdno odpuščeni, pravice do nadomestila žal nimate. Prav tako nimate pravice do denarnega nadomestila v primeru, da ste po lastni volji dali odpoved delovnega razmerja.

 

Naslednja pomembna stvar je, da na Zavod za zaposlovanje vložite zahtevek za nadomestilo v 30 dneh po tem, ko ste prenehali biti zavarovani. Zahtevek lahko oddate v fizični ali pa v elektronski obliki. Elektronske storitve, ki jih ponuja Zavod za zaposlovanje, so možne z uporabo digitalnega potrdila in z ustvarjenim računom na portalu. K zahtevku morate priložiti še pogodbo o zaposlitvi in potrdilo o povprečno prejeti plači. Na osnovi povprečne plače se bo izračunala višina denarnega nadomestila za brezposelnost, ki ga boste prejeli. Čas zavarovanja za primer brezposelnosti pa določi dolžino obdobja, za katerega boste upravičeni do denarnega nadomestila. V primeru, da zamudite 30 dnevni rok za prijavo, vam bo Zavod za zaposlovanje odbil dneve za katere ste upravičeni do nadomestila, zato se ne splača odlašati z urejanjem celotnega postopka za pridobitev denarnega nadomestila.

Več si preberite tukaj.