Arhiv Značk: zdravila

Lekarna in zdravila

Zdravila, šumeče tablete, razne kapljice in drugi prehranski dodatki so ena izmed vse bolj iskanih stvari v sodobnem svetu. Nihče od nas si ne želi zboleti in vsi si želimo obilo zdravja, lekarna pa je tista ustanova, ki pri tem pomaga.

V sodobnem svetu je delo tisto, ki od nas zahteva, da smo vedno zdravi in pripravljeni na nove podvige. Vsaka bolniška je marsikdaj lahko že zadosten vzrok za to, da delodajalec začne razmišljati o zamenjavi in tovrstnih delovnih mest je v tem času žal vse več.

Vsaka lekarna nudi zdravila, ki so na voljo le na recept in tista, ki jih lahko dobite tudi brez recepta. Vsekakor se je pred uporabo kakršnega koli dodatka, zdravila ali kakšnega drugega proizvoda, ki ga prodaja določena lekarna, dobro posvetovati z zdravnikom ali vsaj s farmacevtom.

K sreči je v lekarnah zaposleno osebje dobro zdravstveno podkovano, saj je to vedno tudi pogoj, da se lahko sploh zaposlijo v takšnih ustanovah. Tako se lahko med samim nakupom pozanimate o možnih stranskih učinkih in ustreznosti nekega zdravila glede na vaše predhodne težave, zdravila, ki jih jemljete in podobno.

Še toliko večja previdnost je potrebna pri nosečnicah, saj so tako nosečnice kot zarodki zelo občutljivi na razne sestavine, ki jih najdemo v določenih zdravilih, kapljicah, kremah in drugih farmacevtskih proizvodih.

Vsako zdravilo vsebuje tudi več pojasnil o rabi in možnih posledicah. Poskrbite za to, da navodila vedno skrbno in natančno preberete, preden začnete z jemanjem določenega zdravila. Če ste v dvomih glede prebranega, obiščite vašega zdravnika in ga povprašajte o njegovem mnenju.

Vrste zdravil

Zdravila poznamo prav vsi in smo se verjetno že kdaj srečali z njimi. Ko omenjamo zdravila lahko mislimo na različne stvari, prav vse izmed njih pa naj bi imele nekaj zdravilnih učinkov. Z zdravili se prvič srečamo že takoj po rojstvu, na stara leta pa so običajno naše omare še veliko bolj polne zdravil, saj potrebujemo različna zdravila za zdravljenje številnih težav, ki običajno pestijo prav najstarejše.

Sirup je tisti izdelek oz. zdravilo, ki ga najpogosteje uporabljamo pri otrocih. Obstajajo različni sirupi za odpravljanje raznih bolezni. Najbolj pogost sirup za najmlajše je tisti, ki je namenjen zbijanju vročine. Z njegovo uporabo lahko preprečimo nastanek vročinskih krčev. Običajno začnemo z uživanjem tega zdravila takrat, ko telesna temperatura preseže 38.5 stopinj.

Kapsule so običajno zdravila za nekoliko starejše in niso primerne za otroke. Največkrat kapsule kar cele zaužijemo ter jih splaknemo z vodo. Obstajajo različna zdravila v kapsulah, s katerimi lahko lajšamo različne težave, ki nas pestijo, tako da ne moremo govoriti o tem, katere kapsule se najbolj pogosto uporabljajo in so najbolj priljubljene, saj bi bil ta podatek verjetno precej približen.

Tudi razni drugi dodatki kot so npr. šumeče tablete spadajo v to področje. Čeprav takšni izdelki niso v prvi vrsti namenjeni lajšanju bolečin in odpravljanju bolezni, vsebujejo številne vitamine. Z redno uporabo šumečih tablet in drugih zdravil, ki vsebujejo vitamine lahko kakšno bolezen že preventivno preprečimo. Takšni dodatki so učinkoviti predvsem pri preprečevanju raznih grip, prehladov ter podobnih obolenj.

Za zdravila pri nas velja, da jih zdravniki predpisujejo preveč oz. se veliko predpisanih zdravil ne uporabi. Ker vam je zdravnik verjetno predpisal neko zdravilo z namenom je vaša dolžnost in odgovornost, da jih zaužijete vse in to v predpisanih časovnih intervalih. Le tako boste namreč lahko rekli, da ste naredili vse, da bi postali in ostali zdravi.