Arhiv Značk: zobna pasta

zobna pasta

Kako izbrati ustrezno zobno pasto?

Bogata ponudba zobnih past   

Vse več ljudi se zaveda pomena zdravih in negovanih zob, kar je povzročilo tudi povečano ponudbo zobnih past. Proizvajalci vam s pomočjo oglasov zagotavljajo, da je prav njihov izdelek najboljši za nego vaših zob, police v drogerijah se šibijo pod nepregledno množico različnih zobnih past – z belilnim učinkom, brez fluora, za posebno svež dah, naravna zobna pasta … Kaj izbrati? Številni zobozdravniki priporočajo, da se pri nakupu izogibate belilnim zobnim pastam, saj so te pogosto preveč agresivne in poškodujejo zobno sklenino. Primerna zobna pasta naj ne bi vsebovala fluora, ki je lahko že v manjših količinah škodljiv za vaše telo. Še pomembnejša od izbire ustrezne zobne paste pa naj bi bila kvalitetna zobna ščetka, pozabite pa ne smete niti na redno nitkanje medzobnih prostorov.

Občutljivi zobje   

So vaši zobje izredno občutljivi na različne kemijske in toplotne dražljaje? Gre za več kot zgolj občasno težavo? V tem primeru se priporoča uporaba posebne zobne paste, namenjene prav občutljivim zobem. Če se situacija kljub temu ne bo izboljšala, je najverjetneje čas za obisk zobozdravnika, ki bo poskrbel za ustrezno zdravljenje zob, vam svetoval glede spremembe prehrane ali pa priporočil primernejšo zobno pasto.

Zobna pasta za otroke

Čeprav je s čiščenjem otroških zob dobro pričeti precej zgodaj, pa je odsvetovana uporaba zobnih past, dokler otrok ne zna sam izpljuniti vsebine iz ust. Ko se tega nauči, lahko pričnete z uporabo nežne zobne paste, namenjene otrokom. Pri tem se izogibajte tistim, ki vsebujejo sadne kisline, saj lahko te poškodujejo sklenino. Pri otroških zobnih pastah bodite še posebej pozorni, da te ne vsebujejo fluorja. Umivanje zob pri otrocih naj poteka dvakrat na dan, zjutraj in zvečer, postopoma pa jih je potrebno navajati na samostojno obvladovanje postopka. Postavite jim dober zgled tudi z lastno zobno higieno!

zobna pasta

Ali belilna zobna pasta zares deluje?

Belo, bolj belo, najbolj belo

Gonja za popolnim videzom je postala stalnica v naši kulturi. Kamorkoli se obrnete, naletite na oglase, ki vam ponujajo kozmetične izdelke, s pomočjo katerih naj bi bili videti bolje – in bili posledično tudi bolj srečni. Med tovrstne produkte spada tudi belilna zobna pasta, ki žanje veliko povpraševanja med kupci. Pa lahko z njeno pomočjo zares pridete do zvezdniškega nasmeška, ki ste si ga od nekdaj želeli? Je stvar res tako enostavna ali pa belilna zobna pasta morda le ni tako revolucionaren izdelek, kot je videti na prvi pogled?

 

Potencialne nevarnosti

Belilna zobna pasta lahko močno stanjša in poškoduje vašo zobno sklenino, saj načeloma ravno na ta način pride do učinka bolj belih zob. Čeprav so morda kratkoročni rezultati zadovoljivi, pa vam lahko uporaba tovrstne zobne paste dolgoročno povzroči kar precej nevšečnosti (in s tem povezanih stroškov za zobozdravstvene storitve), zato jo odsvetujejo tudi mnogi zobozdravniki.

Kako do bleščečega nasmeška?

Če ste trdno odločeni, da si želite bolj belih zob, se zadeve ne lotevajte sami s pomočjo nepreverjenih zobnih past. Raje se odpravite do izkušenega zobozdravnika, ki bo postopek izvedel profesionalno in poskrbel za čim manjšo škodo za vašo sklenino. Čeprav je tovrsten postopek seveda dražji od nakupa belilne zobne paste, pa se vam bo na dolgi rok zagotovo precej bolj izplačalo. Razni »domači eksperimenti« z belilnimi zobnimi pastami lahko povzročijo škodo, ki jo bo najbolj občutila predvsem vaša denarnica.

 

Pri vsem tem pa ne pozabite, da ste na koncu le vi tisti, ki lahko s svojo osebnostjo pričarate nekaj, česar nobena belilna zobna pasta ne more zares – popoln nasmeh!

Zobna pasta je ključna kulturna pridobitev

Zobna pasta je v zgodovini človeštva zares revolucionaren izdelek. Zamislimo si lahko, kako težko je bilo življenje nekoč, ko tega izdelka niso imeli. Zobna pasta je namreč nepogrešljiv higienski pripomoček, ki ga uporabljamo za to, da zagotovimo dolgoročno zdravje naše ustne votline. Včasih, ko zobna pasta še ni obstajala, so bili številni posamezniki obsojeni, da bodo na stara leta ostali brez zob, ker so jim slej ko prej dobesedno zgnili. To pa je predstavljalo veliko težavo, saj brez zob ne moremo jesti trde hrane. Ko pa je zobna pasta bila uvedena na seznam dostopnih izdelkov, se je zgodila prava revolucija v zdravju zob. Zelo zgovoren razlog za to, da je zobna pasta naša vsakodnevna spremljevalka pri vzdrževanju osebne higiene, je tudi to, da se s tem, ko izgubimo zobe in dobimo zobno protezo, popolnoma spremeni okus hrane.

Zobna pasta služi številnim namenom in ne samo preprečevanju zobne gnilobe oziroma kariesa. Do naših sogovornikov moramo bit uvidevni in poskrbeti, da nimamo slabega zadaha, ki nastane zaradi bakterij, ki jih imamo v ustni votlini. Zobna pasta pomaga tudi pri ohranjanju naravne beline zob, saj je redno ščetkanje in čiščenje ključno za to, da se ne nabirajo zobne obloge, ki kvarijo videz lepih in zdravih zob. Ščetkanje zob je tudi pomembno za vzdrževanje zdravih dlesni in preprečuje odmik dlesni iz zoba. Če se dlesen odmakne od zoba, postanejo zobi manj fiksni in majavi, kar lahko vodi tudi v paradontalne bolezni. Zobna pasta je torej nepogrešljiv izdelek, ki predstavlja ključno kulturno pridobitev za zagotavljanje zdravja in lepote.

Zobna pasta – naredite sami!

Kaj potrebujete za domačo zobno pasto?

Veste, da lahko zobno pasto z nekaj volje izdelate kar sami? Postopek je precej enostaven, na ta način pa boste lahko povsem prepričani, katere sestavine vaša zobna pasta zares vsebuje – v času, ko je mogoče najti škodljive snovi že v praktično vsakem kozmetičnem izdelku, se zdi to skorajda neprecenljivo. Obstaja več različnih načinov, kako izdelati domačo zobno pasto. Za enega izmed najpreprostejših postopkov boste potrebovali pol kozarčka sode bikarbone, nekaj kapljic izbranega eteričnega olja (najpriljubljenejša je meta, ki bo poskrbela za svež zadah), 4 žličke rastlinskega glicerina in približno četrtino lončka soli. Da, to je vse – bolj enostavno skorajda ne gre.

Postopek izdelave

Vse navedene sestavine počasi zmešajte, da boste dobili zobno pasto primerne gostote. Pustite stati nekaj časa, da se snovi med sabo povežejo. Če je struktura zobne paste preredka, dodajte še malo sode bikarbone, če je pregosta, si pomagajte z nekaj kapljicami vode. Dobljeno zobno pasto nato hranite v dobro zatesnjeni posodici, saj boste s tem podaljšali njen rok uporabnosti.

Prednosti doma narejene zobne paste

Kot že omenjeno, so izdelki za osebno higieno, ki jih običajno najdete na policah drogerije, pogosto polni zdravju škodljivih snovi. Sem seveda spadajo tudi različne industrijsko proizvedene zobne paste. Tako dnevno v telo vnašate najrazličnejše strupe, ne da bi se tega sploh zares zavedali. Morda gre res za mikroskopsko majhne količine, vendar pa se te postopoma seštevajo. Zakaj se jim torej ne bi vsaj na področjih, kjer je to mogoče in dokaj enostavno, izognili? Izdelajte si svojo zobno pasto – posrbite za lastno zdravje in obenem prihranite nekaj denarja. Osnovne sestavine za domačo zobno pasto so namreč precej cenejše kot končni produkt. Naj bo torej vaš nasmeh bleščeč, hkrati pa tudi zdrav!