Tek v prehodnih obdobjih

Tek se velikokrat začne zgodaj spomladi ali proti koncu zime, tekače včasih presenetijo nizke temperature.

Vsi poznamo občutek mraza ter toplote, ki spremljata tek. V prehodnem obdobju se po prihodu v notranje prostore počutimo prijetno, čeprav so v njih nizke temperature. Notranje prostore ogrevamo na okrog dvajset stopinj Celzija, zunaj pa imamo nižje temperature. Ko izvajamo trening za tek, se včasih gibamo pri nizkih temperaturah. Ob vstopu v notranje prostore, z temperaturo okrog deset stopinj Celzija, nam bo toplo. To so deli notranjih prostorov, ki so neogreti ali jih poredko ogrevamo. Toliko bolj pa nas bo tek ogrel, ko bomo vstopili v ogrevane prostore. Kdaj je najbolje izvajati tek v zimskem času je odvisno od posameznika ter spremljajočih dejavnikov. Kdor lahko teku prilagodi profesionalne obveznosti ima na voljo vse možne termine. Izbere pač tistega, ki mu najbolj ustreza. Profesionalne aktivnosti narekujejo tek pred ali po njih. To pomeni zjutraj ali popoldne oziroma zvečer. V jutranjih urah so temperature pogosto nizke, nekaterim prav prija ta temperaturna sprememba. Ki pa spet ni tako izrazita, saj mnogi radi spijo na nižjih temperaturah. To niso ekstremno nizke temperature, ampak nižje od temperatur v bivalnih prostorih. Ko končamo tek se ob povratku počutimo ogreti, občutek toplote nas bo spremljal še nekaj časa. Drugače razmišljajo tisti, ki tek izvajajo v najbolj toplih delih prehodnega obdobja. Takrat se temperature dvignejo, mnogim prija tudi sončna svetloba. Ta ni tako izrazita, kot v poletnih mesecih, občutek pa je mnogim ravno obraten. Pozimi jih sončni žarki bistveno bolj ogrejejo, zato prinaša tek v tem obdobju dneva zelo pozitivne občutke. Na izbiro ostanejo še popoldanske oziroma večerne ure. Pozimi se čas dnevne svetlobe spreminja, zato je tema razmeroma kmalu. Ta termin izkoristijo predvsem tisti, ki imajo v drugih delih dneva obveznosti ali ji ta termin preprosto najbolj ustreza.

Tek je aktivnost, ki navdušuje veliko ljudi.

https://www.superge.si/Tek/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja