Turčija, stičišče starodavnih poti in kultur

Turčija je stičišče starodavnih poti in kultur .

Ozemlje države Turčija je bilo zanimivo in privlačno že za starodavne kulture. Popotniki so dobro poznali kraj, kjer je preprosto prečkati Evropo in Azijo v enem zamahu. Ožino, ki loči Evropo in Azijo so poznala že najstarejša ljudstva. Preko nje so potovali Argonavti ter mnoga druga pomorska ljudstva. Tudi mnogi trgovci in popotniki so si na tem mostu med dvema celinama našli točko prehoda. Za razliko od pomorščakov jim je bilo lepše potovati po kopnem, za kar so imeli kar nekaj razlogov. Predvsem razbojniki in gusarji na pomorskih poteh so bili dober razlog, za prehod po kopenskih poteh. Tudi pomorska oporišča na večjih otokih v Sredozemlju so mnoge odvračala od plovbe. Turčija je zaradi strateškega geografskega položaja nudila možnosti razvoja in nastanka mnogih starodavnih kultur. Iz zgodovine sta najbolj znani Bizantinsko in Otomansko cesarstvo. Bizantinsko cesarstvo je kot vzhodni del rimskega cesarstva obstajalo vse do nastanka Otomanskega cesarstva. Glavno mesto Konstantinopel je bilo ustanovljeno leta 667 pred našim štetjem. Tako nekoč kot danes predstavlja pomembno središče Na ozemlju takratnega mesta se danes nahaja Carigrad ali Istanbul, ki je danes največje mesto Republike Turčija. Prestavlja pomembno gospodarsko, kulturno in finančno središče. Republike Turčija.

Turčija podobno kot pred stoletji dodobra izkorišča naravno danost, to je povezavo Evrope in Azije. Meji z tako državami Evrope, kot sta Grčija in Bolgarija, kot državami Azije. Države Azije s katerimi meji Turčija so : Gruzija, Armenija, Azerbajdžan, Iran, Irak, Sirija. Ankara je glavno mesto republike Turčija, ni pa največje mesto v državi. Nahaja se sredi pol puščavske osrednje Anatolije.
Turčija največ prihodkov ustvari v storitvenem sektorju, sledi industrija in kmetijstvo. V razvoj Turčija veliko vlaga, predvsem si želi modernizirati infrastrukturo, ki bo v prihodnosti predstavljala pomembno povezavo med Evropo in Azijo.

Turčija je zanimiva dežela za izlet in obisk.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.