Ugriz klopa, preprečujemo aktivno

Ugriz klopa je nevaren, saj mogoče slina klopa prepreči zaznavanje bolečine.

Preprečeno zaznavanje bolečine je le ena od značilnosti za ugriz klopa. Mesta, na katerih se najpogosteje zgodijo, so dlani, stopala, kolena, roke, ušesa ter podobno. Značilnost, ki jo ima vsako mesto uboda je mehko mesto, ki nudi zaščito. Vsak ugriz klopa ima namen hranjenja s krvjo. Z hranjenjem lahko klop zagotovi vse potrebno za naslednjo razvojno fazo. Po hranjenju, ki traja do nekaj dni, klop pade na tla. Na tleh si najde ustrezno zavetje, kjer se bo razvil do naslednje razvojne faze. Čas od ugriz klopa do naslednje razvojne faze je različen. V primeru dobrih pogojev je to lahko v sezoni ugriza, lahko pa je v naslednji sezoni. Sledi ponovna potreba po hranjenju, kar pomeni nov ugriz klopa gostitelja. Pred tem morajo nastopiti ustrezne temperature. Največkrat so to temperature med pet in deset stopinj Celzija. Kar pomeni od marca v toplejših delih dežele ter ustrezno kasneje v hladnejših predelih. Preden se zgodi ugriz klopa, je zajedavec izbral najboljše mesto za prehod na gostitelja. Prisotnost gostitelja mu omogočajo dobro razvita čutila. V zasedi, po navadi pod listi, na koncu listov oziroma drugih primernih mestih, čaka primeren trenutek za prehod. Hranjenje ne nastopi takoj, saj mora kolop najprej najti pot do primernega mesta za vbod. Zato pleza po žrti toliko časa, dokler ne najde primernega mesta. To lahko traja več ur, saj gre za inteligentno bitje, ki ne izbere mesta vboda takoj ko se znajde na koži, ampak izbere mesto, katero mu nudi tudi zaščito v času hranjenja. Začetek okužbe se začne z vbodom rilčka globoko v kožo. Kar mu omogoča nemoteno hranjenje s krvjo žrtve. Bolezen se prenaša z okuženo slino. Vsak klop ni okužen, pa tudi vsak okužen klop ne bo nujno povzročil bolezen.

Ugriz klopa je nevarnost za človeka.

http://www.sos-klop.si/

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja