Izbira veganske kozmetike je vedno večja

Če ste vegan, ali pa le želite uporabljati kozmetiko, ki ni pridobljena iz živalskih produktov, si lahko pomagate s tem seznamom živalskih produktov, ki se jim je dobro izogniti:

  • emujevo olje,
  • karmin (rdeče barvilo pridobljeno iz hroščev, ki se uporablja v kozmetiki in prehrani),
  • elastin (pridobljen s pomočjo krav),
  • laktalbumin (sestavina v mleku),
  • med,
  • čebelji vosek.

 

Res je, da ima lahko več sestavin, ki so pridobljene na različne načine, enako ime. Če se prepričati, ali gre za vegansko kozmetiko, se obrnite na proizvajalca.

 

Pomembno je, da se zavedate, da se je zelo težko 100% izogniti uporabi živalskih produktov. Poleg tega pa ni vedno točno jasno, če določene sestavine izvirajo iz živali, saj mnoga podjetja z nalepk na kozmetiki odstranijo besedo žival, saj ne želijo upada prodaje.

Pogosto se živalski produkti v kozmetiki in tudi drugod uporabljajo, ker je na ta način proizvodnja cenejša, kot če bi podobne snovi sintetizirali v laboratorijih.

 

Zakaj veganska kozmetika?

Vsako leto se več milijonov ton mrtvih živali pretvori v uporabne produkte. Največji vir teh ostankov so mesnice, kjer odvržejo dele živali, ki so neužitni. Prav tako se na odlagališčih najdejo živali, ki so bile uspavane pri živinozdravnikih ali zavetiščih. Nekatere živalske sestavine se ne znajdejo v končnem kozmetičnem proizvodu, ampak v procesu proizvodnje. Veganska kozmetika za svojo proizvodnjo ne potrebuje živali, zato s tem zmanjša mučenje in pripomore k varovanju okolja.

 

Na tisoče produktov na policah ima nalepke, ki jih je težko razrešiti. Skoraj nemogoče je, da bi se pri proizvodnji kozmetike popolnoma izognili uporabi živalskih produktov, vendar pa je ponudba veganske kozmetike vedno bolj pestra.