Veganska kozmetika je del veganskega življenjskega sloga

Vegani se zavzemajo za prenehanje uporabe živalskih produktov. Delijo se na etične vegane, ki so proti uporabi živalskih produktov za kakršnkoli cilj in dietetične vegane, ki so živalske produkte odstranili iz svoje prehrane. Med živalske produkte spadajo vsi materiali, ki izvirajo v živalih. To vključuje meso, morsko hrano, jajca, med, krzno, usnje, volno in svilo.

Veganska oblačila

Etični vegani  živalskih produktov ne uporabljajo za oblačila, kozmetiko ali katerikoli drug razlog in se poskušajo izogibati proizvodom, ki so bili testirani na živalih. Oblačila, ki ne vsebujejo živalskih produktov, so na voljo po celem svetu. Alternative volni so bombaž, konoplja, umetna svila in poliester. Nekatera veganska oblačila so sestavljena iz produktov, ki temeljijo na nafti, kar pa je spročilo ogromen val kritik, saj proizvodnja teh produktov škoduje okolju. V toplejših območjih vegani nosilo obutev iz konoplje, lanenega platna ali jadrovine.

 

 

Veganska kozmetika

Med vegansko kozmetiko spadajo izdelki, ki niso testirani na živalih, poleg tega pa ti proizvodi ne smejo vsebovati nikakršnih sestavin, pridobljenih s pomočjo živali.

  • Parfum

Organske parfume izdelajo z modernimi tehnikami, pri čemer uporabljajo olja iz rož, sadja, zelišč in začimb. Ob uporabi te vrste veganske kozmetike bo vaše telo obkroženo z zapeljivostjo narave.

  • Senčila za oči

Vsebujejo naravna olja, pigmente, rožni vosek in vitamin E. Ne vsebujejo dišav in dodatkov, ki pripomorejo k občutljivosti kože. Da jih štejemo k veganski kozmetiki morajo biti brez živalskih produktov, npr. čebeljega voska.

  • Proizvodi za nego las

Tudi nekateri šamponi in balzami za lase se uvrščajo med vegansko kozmetiko, vsebujejo pa naravne sestavine, proteine, zelišča in vitamine. Vašim lasem bodo pomagali do lepega videza.

  • Losjoni za telo

Še ena vrsta kozmetike, katere uporaba je zelo pogosta. Tudi tu lahko najdete že raznolike veganske različice.