Vse o veganski kozmetiki

Kaj je veganska kozmetika?

Veganska kozmetika je poimenovanje za različne vrste izdelkov, ki se zadnje čase vse bolj uveljavljajo na tržišču. Njihova skupna lastnost je ta, da ne vsebujejo živalskih maščob, ki so sicer precej pogosta sestavina običajnih kozmetičnih izdelkov. Poleg tega pa veganska kozmetika ni testirana na živalih, kar je sicer dokaj redna praksa pri proizvodnji kozmetike. Tovrstna testiranja so precej nehumana in načeloma povzročijo mučno smrt živali. Morda ne bi bilo odveč še opozorilo, da veganska kozmetika ni povsem enako kot naravna kozmetika, zato morate biti pri nakupu pozorni na različne certifikate. Tudi če sam končni izdelek morda res ni bil testiran na živalih, preverite, ali to velja tudi za posamezne sestavine. Informacije, ki jih morda ne najdete na produktih, so običajno dostopne na spletu.

Cena

Veganska kozmetika je zaradi manjšega povpraševanja večinoma res dražja od običajne, vendar se situacija počasi spreminja na bolje. Zaradi vse večjega zanimanja ljudi se namreč že pojavljajo tudi denarnici bolj prijazne linije veganske kozmetike. Pričakovati je mogoče, da se bo postopoma na trgu pojavilo vse več tovrstnih kozmetičnih izdelkov po dostopni ceni.

Zakaj veganska kozmetika?

Če vam ni vseeno za lastno zdravje, naravo in usodo živali, je veganska kozmetika prava izbira za vas. Z njeno uporabo ste namreč lahko videti lepi in negovani, ne da bi pri tem povzročali trpljenje drugim živim bitjem. Hkrati se boste z odločitvijo za vegansko kozmetiko izognili tveganju za razvoj različnih bolezni, ki se prenašajo predvsem prek živalskih sestavin v običajni kozmetiki. Privoščite svoji koži le najboljše …

 

Mimo stopamo, ne da bi videli, da cvetica vpije od bolečine, ker si želi pogleda nase, da ponev čaka naš jutranji pozdrav, da sonce potrebuje našo pomoč, da bi ostalo na nebu, in da nas je zemlja prosila, naj se ji pomagamo vrteti. (Miguel Serrano)