Zakaj je dobro uporabljati pegasti badelj?

Pegasti badelj je vrsta rastline, ki praviloma zraste nekje od 70 do 150 centimetrov visoko. Zanj je značilno pokončno steblo ter veliki zeleni listi z belimi lisami. Listi so nazobčani, ob robovih pa imajo trne. Na koncu stebla se nahaja okroglo koškasto socvetje, ki je vijoličnega barvnega odtenka.

Plodovi pegastega badlja se razvijejo iz oplojenih cvetov. Imajo trdo lupino in svilnate dlačice, ki precej hitro odpadejo. Plodovi so veliki približno sedem milimetrov in so črno-rjave barve. Sicer pa pegasti badelj cveti od junija do septembra.

Kateri del pegastega badlja je uporaben za uživanje?

Pri pegastem badlju so uporabni zreli, posušeni, rjavkasto lisasti plodovi. Tem je treba odstraniti ščetinasto kodeljico. Iz njih se nato lahko pripravi zdravilni čaj. Pogosto pa se to dodaja tudi številnim čajnim mešanicam. Prav tako so užitni tudi sveži ali pa posušeni nadzemni deli rastline. Te je treba nabrati v času cvetenja.

Za pegasti badelj je znano, da vsebuje silimarin, in sicer nekje od 1,5 do 3 %. Ključni deli silimarina so silibin oziroma silibinin, silikristin ter silidianin. Prav tako tovrstna rastlina vsebuje tudi flavonoide. Ključno je tudi olje, ne nazadnje vsebuje še od 25 do 30 % proteinov.

Uporaba pegastega badlja v ljudski medicini

Pegasti badelj se v ljudski medicini pogosto uporablja pri zbadanju v rebrih, pri boleznih vranice, migreni, morski bolezni, krčnih žilah, prebavnih motnjah, malariji, žolčnih obolenjih, maščobni okvari jeter, kroničnih vnetjih, nenazadnje tudi pri cirozi jeter.

Zanimiv in izjemno koristen podatek zagotovo še ta, da je pegasti badelj prav tako učinkovit kot protisredstvo pri zastrupitvi z mušnico.

pegasti badlj

Farmacevtska raba pegastega badlja

V farmaciji se pegasti badelj uporablja za preprečevanje in zdravljenje poškodovanih jeter. Poškodbe lahko nastanejo zaradi strupov in alkohola. Prav tako je učinkovit pri motnjah delovanja jeter, cirozi ter pri zamaščenih jetrih.

Za silimarin, ki je sestavni del tovrstne rastline, pa je značilno tudi to, da lovi proste radikale v jetrnih celicah. Jetra posledično uspešno ščiti pred nekontroliranimi oksidativnimi procesi. Zaradi antioksidativnega delovanja v jetrih, se povečuje koncentracija naravne zaščitne snovi, in sicer glutationa.

Uporaba pegastega badlja se pri otrocih odsvetuje

Na otrocih pripravki iz pegastega badlja še niso dobro preizkušeni. Posledično nimamo dovolj podatkov o varnosti pa tudi o učinkovitosti tovrstne zdravilne rastline. Uporaba se zaradi tega pri otrocih odsvetuje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.