Zavod za zaposlovanje in denarno nadomestilo

Zavod za zaposlovanje je pristojen organ, ki ureja denarna nadomestila za primer brezposelnosti. Če ste se znašli v situaciji, ko ste izgubili službo, potem morate svojo pravico urediti na tem naslovu. Vendar pa morate vedeti nekatere ključne podrobnosti, ki jih boste zvedeli v nadaljevanju, da bi se pri tem ne ušteli in ostali prikrajšani.

 

Zavod za zaposlovanje vam bo odobril denarno nadomestilo le, če ste bili zavarovani za primer brezposelnosti vsaj 9 mesecev v zadnjih 2 mesecih. Tiste osebe, ki so mlajše od 30 let, so upravičene že če so bile zavarovane 6 mesecev. Seveda je nujen pogoj to, da so bili prispevki plačani, drugače oseba ni upravičena do denarnega nadomestila. Vedeti morate, da vam bo Zavod za zaposlovanje odobril denarno nadomestilo za primer brezposelnosti samo v primeru, da službe niste izgubili po vaši lastni krivdi. V primeru, da ste bili krivdno odpuščeni, pravice do nadomestila žal nimate. Prav tako nimate pravice do denarnega nadomestila v primeru, da ste po lastni volji dali odpoved delovnega razmerja.

 

Naslednja pomembna stvar je, da na Zavod za zaposlovanje vložite zahtevek za nadomestilo v 30 dneh po tem, ko ste prenehali biti zavarovani. Zahtevek lahko oddate v fizični ali pa v elektronski obliki. Elektronske storitve, ki jih ponuja Zavod za zaposlovanje, so možne z uporabo digitalnega potrdila in z ustvarjenim računom na portalu. K zahtevku morate priložiti še pogodbo o zaposlitvi in potrdilo o povprečno prejeti plači. Na osnovi povprečne plače se bo izračunala višina denarnega nadomestila za brezposelnost, ki ga boste prejeli. Čas zavarovanja za primer brezposelnosti pa določi dolžino obdobja, za katerega boste upravičeni do denarnega nadomestila. V primeru, da zamudite 30 dnevni rok za prijavo, vam bo Zavod za zaposlovanje odbil dneve za katere ste upravičeni do nadomestila, zato se ne splača odlašati z urejanjem celotnega postopka za pridobitev denarnega nadomestila.

Več si preberite tukaj.