Zobna pasta – naredite sami!

Kaj potrebujete za domačo zobno pasto?

Veste, da lahko zobno pasto z nekaj volje izdelate kar sami? Postopek je precej enostaven, na ta način pa boste lahko povsem prepričani, katere sestavine vaša zobna pasta zares vsebuje – v času, ko je mogoče najti škodljive snovi že v praktično vsakem kozmetičnem izdelku, se zdi to skorajda neprecenljivo. Obstaja več različnih načinov, kako izdelati domačo zobno pasto. Za enega izmed najpreprostejših postopkov boste potrebovali pol kozarčka sode bikarbone, nekaj kapljic izbranega eteričnega olja (najpriljubljenejša je meta, ki bo poskrbela za svež zadah), 4 žličke rastlinskega glicerina in približno četrtino lončka soli. Da, to je vse – bolj enostavno skorajda ne gre.

Postopek izdelave

Vse navedene sestavine počasi zmešajte, da boste dobili zobno pasto primerne gostote. Pustite stati nekaj časa, da se snovi med sabo povežejo. Če je struktura zobne paste preredka, dodajte še malo sode bikarbone, če je pregosta, si pomagajte z nekaj kapljicami vode. Dobljeno zobno pasto nato hranite v dobro zatesnjeni posodici, saj boste s tem podaljšali njen rok uporabnosti.

Prednosti doma narejene zobne paste

Kot že omenjeno, so izdelki za osebno higieno, ki jih običajno najdete na policah drogerije, pogosto polni zdravju škodljivih snovi. Sem seveda spadajo tudi različne industrijsko proizvedene zobne paste. Tako dnevno v telo vnašate najrazličnejše strupe, ne da bi se tega sploh zares zavedali. Morda gre res za mikroskopsko majhne količine, vendar pa se te postopoma seštevajo. Zakaj se jim torej ne bi vsaj na področjih, kjer je to mogoče in dokaj enostavno, izognili? Izdelajte si svojo zobno pasto – posrbite za lastno zdravje in obenem prihranite nekaj denarja. Osnovne sestavine za domačo zobno pasto so namreč precej cenejše kot končni produkt. Naj bo torej vaš nasmeh bleščeč, hkrati pa tudi zdrav!